Министерството на околната среда и водите (МОСВ) следи наличните обеми вода в комплексните

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) следи наличните обеми вода в комплексните
Коментари Харесай

Какво е състоянието на язовирите у нас?

Министерството на околната среда и водите  (МОСВ)  следи наличните размери вода  в комплексните и значими  язовири , които са 52 броя, демонстрира информация на министерството.

Сумата от наличните в тях завирени размери към 19 юни е 5039.5 млн. м3, и  съставлява 77.1 % от сумата от общите им размери ,

показват от Министерство на околната среда и водите.

за аварийно питейно-битово водоснабдяване – 35.6 % от общия им размер, за напояване – 62.8 % от общия им размер и за енергетика – 85.3 % от общия им размер.

Според информация от „ Напоителни системи “ язовир „ Панчарево “ прелива с 20,5 м3/ сек. 

Постъпващият приток в язовира на 19 юни е 20,404 м3/ сек. Размерът на дневния разход и прелялото количество се равняват на 20,821 м3/сек.

Наличният размер в язовира е 5,0432 млн. м3, което съставлява 78,01% от общия му размер.

Язовир „ Пчелина “  прелива с 21,601м3/ сек.

Постъпващият приток в язовира на 19.06.2023 година е 21,644 м3/ сек.

Наличният размер в язовира е 54,5 млн. м3, което съставлява 100,55% от общия му размер.

По данни на ВиК Перник язовир „ Студена “  се изпуска следено с 5,5 м3/ сек.

Постъпващият приток в язовира на 19.06.2023 година е 2,572 м3/ сек.

Размерът на дневния разход, загубите и изпуснатото количество се равняват на 6,206 м3/ сек. Наличният размер в язовира е 24,227 млн. м3, което съставлява 96,14% от общия му размер.

Речните равнища ще се понижават или ще останат без основни изменения  през днешния ден и през идващите три дни,

Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Утре рискови метеорологични прогнози в страната не се чакат.

През миналото денонощие речните равнища в по-голямата част от Дунавския басейн са се намалили. 

В резултат на превалявания са се повишили речните равнища във водосборите на реките Янтра и Русенски Лом.

Повишили са се речните равнища в долните течения на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом.

В Черноморския басейн  през миналото денонощие равнищата на следените реки в басейна са останали без основни промени или са се понижавали.

В Западнобеломорски басейн през миналото денонощие равнищата на следените реки са се намалили или са останали без основни промени.

Ремонт на язовир „ Ясна поляна “ в област Бургас

Утре ще бъде спряно водоподаването в няколко обитаеми места на територията на Бургаска област заради строително – монтажни работи за краткотрайно подсилване на носещата структура на резервоара за питейна вода на язовир „ Ясна поляна “.

На 20 юни от 7:00 до 19:00 часа без вода ще бъдат клиентите в Средец и дванайсет села.

Възможни са и аномалии във вилните селища „ Дюни “, „ Свети Тома “, Аркутино, както и в Лозенец,

По последни данни наличният размер в язовир „ Ясна поляна “ е 32,320 млн. кубични метра вода.

Пет язовира във Варненско са в рисково положение

Състоянието на пет язовира в региона е рисково, заяви регионалният шеф на Варна в оставка Марио Смърков.

Той посочи, че общият брой на тези уреди в региона е 83.

Рисково е положението на язовир „ Тутраканци 1 “, който е оценен с първа, висока степен на евентуална заплаха.

Негов притежател е община Провадия.

Нивото на водата се поддържа на кота „ мъртъв размер “.

Другият рисков е язовир „ Юнец “ в землището на едноименното село в община Долни чифлик.

Съоръжението последно е проверявано през октомври и е установено, че по короната има съществуване на коловози по цялата дължина.

Язовирът е благосъстоятелност на физическо лице, на което са дадени наставления.

Язовир „ Вълчи дол “ също е систематизиран с първа степен на заплаха, тъй като няма главен изпускател, в същата категория попада и „ Средно село “ в община Ветрино.

Ако язовирът не бъде ремонтиран, при по-интензивни дъждове може да наводни обитаемоте места в региона. Риск би имало за три обитаеми места по поречието на река Елешница – Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравина. За Българска телеграфна агенция от „ ВиК – Варна “ допълниха, че сега няма никакъв риск градът да остане без питейна вода.

Язовир „ Йовковци “ във Великотърновска област  е с цялостен размер

Язовир „ Йовковци “ е с цялостен размер, задоволителен за водоснабдяване най-малко за три години напред, сподели Илиян Илиев, шеф на ВиК „ Йовковци “- сдружението, стопанисващо водното оборудване.

От язовира своето питейно-битово водоснабдяване набират градовете Велико Търново, Горна Оряховица,

Лясковец, Полски Тръмбеш, Дряново, Елена, Златарица и селищата в региона.

уточни Илиев. Той посочи, че макар изобилните превалявания в региона през последните седмици качеството на водата, която се употребява за питейни потребности, е чудесно.

Язовирите в Добричко са с задоволително свободни размери

Регулярно се следи равнището на водоемите на територията на област Добрич, като нито един от тях не се употребява за питейно-битови потребности, всички са регистрирани със стопанско предопределение. Всички водоеми са с задоволително свободни размери. Най-големият язовир на територията на област Добрич е „ Одринци “. Неговият общ размер е 24 млн. кубични метра вода, като към днешна дата заетият размер е едвам 2 млн. и 200 кубика. Язовирът има задоволително свободен размер да поеме води от каскадно ситуирани язовири, при пораждане на нужда от следено изпускане.

Общо 33 милиона кубически метра вода има в язовир „ Дяково “, община Дупница

Обемът на язовир „ Дяково “ е общо 35 милиона и 400 хиляди кубически метра, сега в него има 33 млн. куб. м вода.  Около 2,5 милиона кубика от язовира се държат превантивно на свободен размер, обясниха от „ Напоителни системи “. Заради изобилните дъждове пред последните дни на предходната седмица, от управлението на „ Напоителни системи “ в Дупница още преди повече от 10 дни са спрели водохващанията на реките Отовица, Джерман и Бистрица, с цел да не се препълва язовирът.

Замътване на водите на  извор „ Златна Панега “

В част от общините Ябланица и Луковит е спряно водоподаването поради замътване на извор „ Златна Панега “, заяви регионалният шеф на Ловеч Светослав Славчев. По думите му след изобилните превалявания петък и събота е влошено положението на водоподаването откъм водоизточниците на водопровода „ Златна Панега “, който зарежда селата Златна Панега, Орешене, Добревци, Дъбравата, Батулци в община Ябланица, както и луковитските села Румянцево, Петревене, Беленци, Тодоричене и част от града.Водоподаването ще бъде възобновено след избистряне на водоизточника.

Язовир „ Огоста “ край Монтана се изпуска следено

Язовир „ Огоста “ се изпуска контролирано с по 70 кубически метра в секунда и не основава заплаха за хората в Монтана и по поречието на река Огоста,

заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Монтана Валери Димитров.

След интензивните превалявания в нощта на 16 против 17 юни притокът в язовира доближи 300 кубически метра в секунда и за миг превишаваше доста разхода. Днес приток и разход са изравнени – по 70 кубически метра в секунда, а равнищата на реките, които се вливат в язовир „ Огоста “, са намалели доста.

Питейният язовир на Монтана и Враца „ Среченска бара “ е цялостен

Питейният язовир „ Среченска бара “ в Стара планина, от който се водоснабдяват Монтана, Враца,

Берковица, Вършец, Мездра и други селища от Северозападна България, е цялостен догоре,

заяви инж. Валери Иванов, шеф на ВиК-Монтана, сдружението, което стопанисва водохранилището.

Чрез водохващанията в язовира се подава толкоз вода, колкото е нужна да се поддържа цялостният му размер от 15,5 милиона кубически метра, без да прелива и да заплашва селища и инфраструктура наоколо до него.

Язовирите в област Разград са под непрекъснато наблюдаване

Язовирите на територията на област Разград са под непрекъснато наблюдаване и надзор, заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф Драгомир Златев.

Той уточни, че не са постъпвали сигнали за сериозни обстановки или проблеми с водоемите, намиращи се в района след падналите през последните дни превалявания.

По думите му няма застрашени обитаеми места и обекти от инфраструктурата.

В язовирите в региона, които са общо 37, е обезпечен задоволителен свободен размер и няма заплаха от неконтролирано преливане. Той означи, че река Бели Лом също има обезпечена естествена проводимост.

Нивото на язовир „ Бели Искър “ край Самоков е в допустимата си норма

Нивото на язовир „ Бели Искър “ край Самоков е в допустимата си норма и е под непрекъснато видеонаблюдение, споделиха от отдел „ Комуникации “ към Софийска вода. Язовирът сега е със завирен размер  11 112 900 кубични метра, при оптимален позволен размер от 15 080 000 кубични метра. Нивото на язовира се следи непрестанно и се поддържа на най-много два метра под кота преливен борд.

Валежите от дъжд облекчиха водния режим в Омуртаг

Валежите от дъжд облекчиха водния режим в Омуртаг; в област Търговище няма доста обитаеми места без вода. Наличният размер в язовир „ Тича “, който доставя с питейна вода Търговище,

Общият размер на водоема е 311,800 млн. куб. м вода, сподели шефът на „ ВиК “ – Търговище Явор Миланов. Другият подобен водоем на територията на област Търговище е язовир „ Ястребино “ край Антоново. Общият му размер е 62, 300 млн. куб. м вода, а наличният към днешна дата е 39, 497 млн. куб. метра. При него междинният денонощен приток и разходът са изравнени, демонстрират данните.

Язовири в спешно положение в област Шумен няма

Язовири в спешно или предаварийно състояние в област Шумен няма, заяви регионалният шеф проф. Христо Христов.

Наличният размер в язовир „ Тича “, който доставя с питейна вода градовете Шумен,

е към  225 млн. куб. метра вода, което е близо 72 % от общия размер на язовира, който е 311,800 млн. куб. метра вода.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР